Det er dejligt i København

Smått overkligt att efter ca 20 månader våga sig utanför Sveriges gränser. Men väldigt härligt att återigen få uppleva något annat om än inte jättelångt bort. Så i slutet på november tog vi oss så till Köpenhamn där vi fick till oss lite hur deras stadskärna mår post covid.

Som alltid så är det en välkomnade och kontinental känsla i Köpenhamn. Mycket människor i rörelse och, så här års, julmarknader som står uppställda på alla större torg samt utmed Nyhavns kajer. Det är en minst sagt levande stad.

Ett besök på Tivoli så här års är ett måste. Parken var i praktfull julskrud och gångstråken kantade av diverse försäljningsstånd där det såldes allt från lyxus gløgg till stickade tröjor och leksaker. Plastmuggarna i parken, bland annat den vi serverades luxus gløggen i, kunde pantas mot 5 DKK i automater som stod runt om i parken. Bra miljöinitiativ tycker vi.

Under våra promenader i centrala Köpenhamn konstaterade vi att de kvarter vi såg mest tomma lokaler låg i de turisttätare områdena, den del av Strøget mellan Rådhuspladsen och Amagertorv. I övrigt kunde vi fortfarande se såväl restauranger, caféer och butiker som så välmående ut. Liksom i Sverige är det mellanprissegmentet bland butiker som drabbats hårdast.

Lite trendspaningar vi gjorde jämfört med i Sverige är att i Köpenhamn är cykeln ett alltjämt vanligt förekommande fortskaffningsmedel och vi noterar snart att det inte finns en enda el-sparkcykel i sikte att snubbla på. Skönt!

QR-menyer återfinns på i stort sett alla restauranger, om det nu finns någon meny. Allt från enklaste fastfood stället till fine-dining restaurangen presenterar sin meny genom QR-kod antingen på en coaster alternativt flyer.

Gällande vaccin-passet så funkade det väldigt väl. För att komma in på restaurang var gästen redo med sitt vaccin-pass i mobilen och kunde snabbt och smidigt komma in. I Danmark är man också nu tvungen att återigen använda munskydd på kommunala transportmedel.

Kroglivet är, vaccin-pass till trots, livligt med fulla restauranger såväl lunchtid som under kvällarna. Utmed gatorna är uteserveringarna öppna trots årstiden och med lite värmare och några filtar fylls de på snabbt under dagen.

Är man i Köpenhamn får man inte missa att inta en ”smørrebrøds frukost”. Det finns åtskilliga klassiska smörrebröds restauranger i Köpenhamn, gärna i en liten och trång lokal en halv trappa ner. Med hög och inbjudande stämning i lokalen och gärna ”den lille” till. Vi kan tipsa om Gitte Kik (Fortunstræde 4) Restaurant Nytrov (Nytorv 15) och Café Sorgenfri (Brolæggerstræde 8)

Den yngre publiken, då tänker vi någonstans 25-35 år, söker sig kvällstid till Kødbyen i Vesterbro där det finns ett stort och varierat utbud av restauranger och nattklubbar. De flesta restaurangerna har enkla avskalade inredningar med maten i fokus. Här besökte vi restaurang Gorilla (Flæsketorvet 63) som snabbt fylldes till full restaurang och för att få till lite extra plaster användes en stor högtalare. Som så många andra erbjuder de att antal mellanrätter, rejäla serveringar kan tilläggas. Två timmars sittning sedan snabbt göra plats för nästa sällskap som stod i kön som ringlade lång utanför.

Klassiska ställen är bland andra Champagnebaren på Hotel D’Angleterre (Kongens Nytorv 34) där man med fördel kan slinka in för ett glas bubbel efter fin shopping. En ständig favorit är Café Victor (Ny Østergade 8), en klassisk bistro där du kan avnjuta en allt från en god lunch till middag med efterföljande häng i cocktailbaren. En annan bra cocktailbar att besöka är Ruby (Nybrogade 10).

Höjdpunkterna för oss under denna resa var våra besök på de veganska systerrestaurangerna Lupa (Marstalsgade 8) och ARK (Nørre Farimagsgade 63) som överraskade oss rejält. Vällagade och utsökta rätter som kan omvända viken meatlover som helst. Här har vi en restauratör som fått fina utmärkelser för såväl gastronomisk höjd som hållbarhet. Båda koncepten hoppas vi snart hitta lokaler till i Stockholm.

 

Hur kan vi hjälpa dig?

Boka ett kostnadsfritt möte där vi analyserar dina behov inom etablering, förmedling eller uthyrning.

Boka en kostnadsfri
konsultation